Vegetariánstvo?Som hrdá že nezabíjam!

28. června 2011 v 17:55 |  Moje názory

Argumenty pre vegetariánstvo

Zdravie a výživa
Môže vegetariánska strava zlepšiť alebo navrátiť zdravie? Môže ochrániť pred určitými chorobami?
Zástanci vegetariánstva hovoria svoje áno mnoho rokov, i keď donedávna ich v tom moderná veda príliš nepodporovala. Zdravotníci začínajú teraz prihliadať na vegetariánstvo inak, pretože súčasné lekárske výzkumy potvrdzujú očividne súvislosti medzi konzumáciou mäsa a chorobami ako ischemická choroba srdca a rakovina.

Už v roku 1961 napísal Journal of American Medical Association:"90 až 97 % srdečným chorobám sa da predísť vegetariánskou stravou." Od tej doby niekoľko dobre vypracovaných štúdií vedecky preukázalo, že popri tabaku a alkohole je konzumácia mäsa najväčšou príčinou úmrtia v západnej Európe, Spojených štátoch, Austrálií a iných vyspelých štátoch.

Ľudské telo jednoducho nie je schopné rozložiť nadmerné množstvo zvieracieho tuku s cholesterolom. Celkom 214 vedcov prevádzajúcich vo 23 zemiach výzkum arteriosklerózy sa takmer dokonale zhodlo na tom, že medzi stravou, hladinou cholesterolu v krvi a ochorením srdca existuje priama súvislosť. Ak človek prijíma v potrave viac cholesterolu ako jeho telo potrebuje( čoho sa obvykle dopúšťame pri konzumácií mäsitej stravy), nadbytočný cholesterol vytvára v ľudskom organizme veľké problémy. Hromadí sa na vnútorných stenách ciev, zmenšuje v nich prietok krvi, čo vedie k ochoreniam srdca, mozgu a iných životne dôležitých orgánov.

Vedci milánskej univerzity a nemocnice v Maggiore dokázali, že nízku hladinu cholesterolu v krvi môžu naopak udržovať rastlinné bielkoviny. V referáte britského lekárskeho časopisu The Lancet (Skalpel) D.C.R. Sirtori uzaviera, že ľudia s vysokým obsahom cholesterolu v krvi spojeným s postihnutým srdcom "si môžu pomôcť stravou, ktorá obsahuje iba rastlinné bielkoviny."

A čo rakovina? Štúdie posledných 20 rokov jasne potvrdzujú súvislosť medzi pojedaním mäsa a rakovinou tučného čreva, konečníku, pŕs a delohy. Tieto druhy rakoviny sú vzácne medzi tými, ktorí mäso jedia málo alebo vôbec, ako adventisti, Japonci a Indovia. Medzi spoločnosťami pojedajúcimi mäso neobmedzene je naopak rakovina veľmi rozšírená a stále ohrozuje väčší počet ľudí.

Iný článok v časopise The Lancet uvádza: "Ľudia žijúci v oblastiach s vysokým výskytom rakoviny čriev majú vo zvyku živiť sa stravou s vysokým obsahom tuku a živočíšnych bielkovín; zatiaľ čo ľudia žijúci v oblastiach s nízkym výskytom sa živia prevažne vegetarianskou stravou s malým množstvom tuku alebo mäsa."

Rollo Russel vo svojich Poznámkach o príčinách rakoviny hovorí: "Objavil som, že z 25 národov pojedajúcich prevažne mäso má 19 národov vysoké percento výskytu rakoviny a iba 1 národ má nízke percento. Z 35 národov, ktoré mäso jedia málo alebo vôbec, som však ani u jednoho vysoké percento výskytu rakoviny nezaznamenal."

Prečo je teda organizmus mäsožravca ku všetkým týmto ochoreniam náchylnejší?

Biológovia a odborníci pre výživu jasne dokazujú, že ľudské zažívacie ústroje jednoducho nie sú k tráveniu mäsa uspôsobené. Mäsožravé zvieratá majú krátke zažívacie ústroje (trojnásobnú dĺžku ich tela), aby sa mäso z tela dostalo pokiaľ možno čo najrýchlejšie, pretože pri jeho rozklade vznikajú veľmi otravné látky. Pretože rastlinná potrava sa rozkladá oveľa pomalšie, majú bylinožravci črevá najmenej šesťkrát dlhšie ako ich telo. Človek má dlhé črevné ústroje bylinožravcov, takže keď pojedá mäso, veľké množstvo otravných látok preťažuje ľadviny a môže na jednej strane viesť k pakostnici, artritíde, reumatizmu a na druhej strane k rakovine a atheroskleróze ciev.

A nemôžeme zabudnúť na chemikálie, pridávané do mäsa. Akonáhle je zviera porazené, začína sa jeho telo rozkladať a po niekoľkých dňoch začne šedivieť a zelenať. Mäsový priemysel maskuje toto závadné zfarbenie prísadou dusitanov, dusičnanov a iných konzervačných látok, aby mäso dostalo jasnú červenú farbu. Súčasne výskumy ale odhaľujú, že veľa týchto látok je karcinogénnych. Celú situáciu zhoršuje taktiež obrovské množstvo chemikálií, ktoré zvieratá dostávajú ešte za svojho života v krmive. Gary a Steven Nullovi nám vo svojej knihe Jedy vo vašom teledávajú najavo, že bysme si mali dvakrát rozmyslieť, než kúpime ďalší biftek alebo šunku."Zvieratá sú vykrmované a udržované pri živote nepretržitým podávaním ukľudňujúcich prostriedkov, hormónov, antibiotík a 2400 iných drôg.Tento proces začína už pred narodením a pokračuje dlho po smrti. Tieto drogy a rôzne chemické látky sú aj naďalej v mäse, ktoré konzumujete, ale zákon nepožaduje, aby bol ich zoznam uvedený na obale."

Neboli predsa ľudské bytosti stvorené ako všežravci? Nepotrebujeme živočíšne bielkoviny?

Odpoveď na obe otázky znie: Nie. Aj keď niektorí historici a antropológovia tvrdia, že človek je z historického hľadiska všežravec, naša anatomická stavba tela - zuby, zažívací systém - uprednostňuje nemäsitú stravu. Americká spoločnosť pre výživu poznamenáva, že "väčšina ľudstva v históri sa vždy živila vegetariánskou alebo skoro vegetariánskou stravou".

MäsožravecBylinožravecČlovek
má pazúrynemá pazúrynemá pazúry
nemá kožné póry, potí sa jazykompotí sa miliónmi kožných pórovpotí sa miliónmi kožných pórov
má ostré špicaté predné zuby k trhaniu mäsanemá ostré špicaté predné zubynemá ostré špicaté predné zuby
má malé slinné žľazy v tlame - nepotrebuje natráviť obilie a ovociemá dobre vyvinuté slinné žľazy potrebné k natrávaniu obilnín a ovociamá dobre vyvinuté slinné žľazy potrebné k natrávaniu obilnín a ovocia
má kyslé sliny, nemá enzym ptyalin nutný k natrávanie obilnínmá zásadité sliny a veľa ptyalinu k natrávaniu obilnínmá zásadité sliny a veľa ptyalinu k natrávaniu obilnín
nemá ploché zadné stoličky k rozmelneniu potravymá ploché zadné stoličky k rozmelneniu potravymá ploché zadné stoličky k rozmelneniu potravy
má veľa silnej kyseliny soľnej v žalúdku na trávenie pevných zvieracích svalov, kostí atd.žaludočná kyselina soľná je 10x slabšia ako u mäsožravcovžaludočná kyselina soľná je 10x slabšia ako u mäsožravcov
zažívacie ústroje su iba 3x dlhšie ako telo, aby sa rýchle hnyjúce mäso dostalo z tela čo najrýchlejšiezažívacie ústroje sú 6x dlhšie ako telo - ovocie sa nerozkladá tak rýchlo, takže telom môže prechádzať dlhšie
zažívacie ústroje sú 6x dlhšie ako telo


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama