Čo nás robí pažravými? Marihuana v nás!

27. srpna 2011 v 12:12 |  Len tak
Zemiakové lupienky a hranolčeky, to sú dve chuťovky, ktoré najviac prispievajú k priberaniu na váhe. Premýšľali ste už niekedy nad tým, prečo nemôžete zjesť len jeden zemiakový lupienok alebo hranolček? Ak si myslíte, že je to sacharidmi ste na omyle.

Čo nás robí pažravými?

Výskumníci z UC Irvine - Daniele Piomelli, Nicholas DiPatrizio a ich kolegovia zistili, že tuky v týchto potravinách ich robia takmer neodolateľnými a vyvolávajú prekvapujúci biologický mechanizmus, ktorý v nás vyvoláva pažravosť. Vinníkom sú údajne chemické látky v tele podobné prírodnej marihuane, nazývané endokanabinoidy. Na základe svojej štúdie tím vedcov objavil, že keď krysy ochutnali niečo mastné, bunky v hornej časti čreva začali produkovať endokanabinoidy. Cukor a proteíny tento proces nevyvolávali.

Telu vlastná marihuana

Proces začína už na jazyku, kde tuky v potrave vytvárajú signál, ktorý putuje najskôr do mozgu a potom prostredníctvom nervového zväzku zvaného vagus do čriev. Tam tento signál stimuluje produkciu telu vlastnej marihuany - endokanabinoidov, ktoré iniciujú nárast v bunkovej signalizácii a tá nás vyzýva k ďalšiemu svojvoľnému príjmu tučných jedál. Začiatok uvoľňovania tráviacich chemických látok pravdepodobne podľa vedcov súvisí s hladom a sýtosťou, ktoré nás nútia jesť viac.

Nutkavá potreba jesť tuky

"Je to prvý dôkaz o tom, že endokanabinoidná signalizácia v čreve hrá dôležitú úlohu v regulácii príjmu tuku," dopĺňa Louise Turner Arnold. Piomelli tvrdí, že z evolučného hľadiska je nutkavá potreba konzumovať tuky pre zvieratá nevyhnutná pre riadne fungovanie buniek ich tela, navyše tuky sú v prírode zriedkavé. V súčasnej ľudskej spoločnosti sú však tuky ľahko dostupné a automatický vrodený pohon, ktorí nás núti jesť tučné jedlá, akonáhle s ich konzumáciou začneme, vedie k obezite, diabetu a rakovine.

Bez vedľajších účinkov

Tieto zistenia naznačujú, že zablokovaním endokanabinoidnej činnosti by bolo možné túto tendenciu obmedziť - napríklad prostredníctvom liekov, ktoré "zapchajú" kanabinoidné receptory. Keďže tieto lieky nebudú musieť vstupovať do mozgu, nemali by podľa vedcov spôsobiť ani centrálne nežiaduce účinky, akými sú úzkosť a depresia, ktoré sú prítomné, keď sa endokanabinoidná signalizácia zablokuje v mozgu.

Začiatok novej liečby?

Výsledky štúdie boli zverejnené v online vydaní Proceeding of the National Academy of Sciences. Daniele Piomelli je jedným z popredných svetových výskumníkov v oblasti endokanabinoidov a je riaditeľom Centra pre objavovanie a vývoj liečiv Školy medicíny pri UC Irvine.
Jeho priekopnícka práca ukazuje, že zistený systém môže byť začiatkom nových spôsobov liečby úzkosti, depresie a obezity.

Ako sa teda vyhnúť pokušeniu?

Najlepšie je úplne vyhnúť sa tučným jedlám, ktoré v nás spúšťajú "žravý" mechanizmus, a nahradiť ich zdravšími pochúťkami. Mastné jedlá si nemusíte úplne odpustiť - nemusia byť však až také mastné, ako ich poznáme z fastfoodov. Voľte jedlá, ktoré si pripravíte samy na vhodných zdraviu prospešných rastlinných olejoch, nepreprážajte ich a jedzte s mierou.
Vhodnou náhradou preprážaných hranolčekov alebo zemiakových lupienkov sú hranolčeky pečené na mierne vymastenom plechu, či špeciálnej panvici v rúre. Nezabúdajte však na to, že aj kupované mrazené hranolčeky sú už predsmažené, takže už majú isté množstvo tuku v sebe. Ak si chcete byť na istom, spravte si hranolčeky sami doma od začiatku - klasicky zo zemiakov.

ZDROJ : aktuality.sk

prepáčte ,že som to len tak skopírovala a hodila sem ,ale tento článok ma veľmi zaujal a nechcela som v ňom robiť žiadne zmeny ;)


 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama